In 3 weken je administratie op orde!

JA! Ik ontvang graag GRATIS tabbladen en 3 videolessen.

Verdienen we wat we verdienen?

december 8, 2016 • Online Leren Budgetteren

Online leren budgetteren: les 3 inkomsten

Het heeft even geduurd voor ik mezelf de tijd gunde voor les 3. Deze les draaide om inkomsten. In ons geval komen de inkomsten voor een groot deel uit ons eigen bloed, zweet en tranen. Ben heeft een fulltime baan in loondienst. Ik ben zelfstandig en grotendeels overgeleverd aan de betaalgrillen van mijn opdrachtgevers. En dan heb je nog het aspect dat er wel veel animo is, maar dat het heel lang duurt voor een offerteaanvraag een betaalde factuur is. Van mijn kant komt dus momenteel erg wisselvallig inkomen binnen. Naast deze salarisachtige inkomsten, is er nog de Belastingdienst, die ons voorziet van toeslagen en hypotheekrenteaftrek. En die toeslagen zijn belangrijk deze week.

shutterstock_158666465

Geld van de Belastingdienst

Via de proefberekening toeslagen op de website van de Belastingdienst moet ik uitrekenen waar ik nu precies recht op heb. Nu heeft een bevriende accountant dit laatst allemaal voor ons uitgerekend. Toch vul ik de berekening zelf nog helemaal in. Ook wel weer goed om zo even alle uren werk en kinderopvang en salaris na te lopen. De proefberekening wijkt enkele tientjes af van de huidige situatie, maar aangezien niet elke maand even lang is keur ik de huidige situatie goed. Niet slecht dus.

Meer verdienen

Vervolgens zijn er de vragen. Kan ik mijn inkomen vergroten? Kan ik meer werken? Tja, alles kan. Maar wil ik het ook? Ik kan best zeggen dat ik fulltime ga werken, maar dat betekent ook fulltime kinderopvang. Afgezien van het feit dat ik dan vooral werk voor de kinderopvang én dat onze gastouder niet zoveel uur werkt, wil ik dat ook niet voor onze kinderen. Als het niet hoeft wil ik dus liever niet meer werken. En meer inkomen zou wel fijn zijn. Maar dan moet ik ook meer factureren. Mijn uurtarief is prima, het aantal uren dat ik factureer wat laag. Gelukkig heb ik een strenge compagnon die daar wat beter bovenop zit. De inventarisatie van inkomsten vervolgt nog met verkopen en verhuren van spullen en andere zaken. Ik heb voor mezelf nu wel duidelijk wat de mogelijkheden zijn om meer inkomsten te genereren.

Tot zover les 3. Of ik het overzicht van de uitgaven nog bijhoud, is de reminder. Nou. Eigenlijk niet. We geven bijna niets contant uit. Alles gaat via pin en natuurlijk een hoop via automatische incasso. We moeten ergens een omslag maken met een weekbudget dat we van tevoren pinnen ofzo. Anders is het niet flexibel genoeg. Het houdt me goed bezig, laten we maar zeggen.

Desiree volgt het programma Online Leren Budgetteren via de Budget met Beleid Academie. Wekelijks schrijft zij een blog over haar ervaringen met dit programma.

Wil jij ook Online Leren Budgetteren? Klik hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.