In 3 weken je administratie op orde!

JA! Ik ontvang graag GRATIS tabbladen en 3 videolessen.

Overzicht: wil ik dat wel?

december 2, 2016 • Online Leren Budgetteren

Online Leren budgetteren: les 2 overzicht

Omdat wij al jaren aan het rotzooien zijn met ons geld, hebben we al talloze overzichten gemaakt. Wat verdienen we nou precies? Waar komt nog meer geld vandaan? En vooral: waar gaat al ons geld naar toe. Om te kunnen leven betalen we ons blauw. De hypotheek, woonverzekeringen, overlijdensrisicoverzekeringen en omdat we toch al in die richting denken ook uitvaartverzekeringen. En dan hebben we gas, water en licht, televisie, telefonie en internet, mobiele telefonie, de auto’s, gemeentelijke lasten en het waterschap. De grootste hap uit ons maandelijkse inkomen is de kinderopvang. Twee dagen in de week de gastouder voor drie kids, een dag in de week overblijven én twee dagdelen per week de peuterspeelzaal. Brengt ons al gauw op een bedrag rond de 1500 euro. Godzijdank is er kinderopvangtoeslag, want anders werkte ik om mijn kind ergens anders te kunnen laten zijn!

jonge-vrouw-met-gelakte-nagels-voor-haar-ogen_1149-868 (1)

Struikelend door de Action

Anyway, naast al die grote posten zijn er nog veel variabele zaken. De boodschappen, bijvoorbeeld. En kleding. Luiers. Ik noem maar wat. Je hebt ze allemaal nodig, maar stom genoeg geef je ook vaak te veel uit. Voor boodschappen maak ik bijvoorbeeld altijd een lijstje. Maar in de supermarkt zie je nog weleens wat. Aanbiedingen. Iets dat je was vergeten op te schrijven. Je kent het wel. De allergrootste valkuil van mijn leven is trouwens de Action. Daar moet ik eigenlijk gewoon niet heen. Ik zie ALTIJD wel dingen die handig of leuk of een combinatie van die twee zijn. Niet doen natuurlijk, maar ja. Dit maakt dat de variabele posten niet altijd even makkelijk in te schatten zijn. Ik ben bang dat ze ook vaak het struikelblok van onze financiële situatie zijn.

De confrontatie

Les 2 van Online Leren Budgetteren staat in het teken van overzicht creëren. Daarbij word ik geholpen door de handige toolkit die Rebecca me heeft toegestuurd. Hierin kan ik voor alle mogelijke posten invullen wat erin komt en wat eruit gaat. Uiteraard ben ik veel langer bezig met wat er allemaal uit gaat en tijdens het invoeren word ik een beetje onrustig. Man, wat een bedragen allemaal. Als ik de inkomsten en uitgaven tegen elkaar wegstreep, valt het me echter mee. We zouden over moeten houden of in een gekke maand quitte moeten kunnen spelen. Geen slecht begin denk ik zelf, want dat betekent dat er echt ergens ruimte zou moeten zijn om te sparen. Ik heb het gevoel alsof de oplossing of onze nieuwe strategie vlak om de hoek zijn. Maar ik heb er nog geen vat op. Op naar les 3!

Desiree volgt het programma Online Leren Budgetteren via de Budget met Beleid Academie. Wekelijks schrijft zij een blog over haar ervaringen met dit programma.

Wil jij ook Online Leren Budgetteren? Klik hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.