In de afgelopen jaren heb ik meer dan honderd cliënten mogen begeleiden bij het verbeteren van hun financiële situatie. Velen van hen vertellen mij dat ze achteraf gezien al veel eerder hadden moeten ingrijpen en het anders hadden moeten aanpakken. Maar waarom hebben ze dat dan niet gedaan? Nou, omdat er veelal een heel proces aan vooraf is gegaan waarin zij bepaalde overtuigingen hadden die dit nog in de weg stonden. Hieronder lees je de 5 meest voorkomende overtuigingen.
1. Er is niets aan de hand
Oftewel; de ontkenningsfase. Hoewel een stemmetje in je hoofd je vertelt dat het financieel niet goed gaat, is doen-alsof-het-niet-zo-is momenteel je overlevingsstrategie. Je denkt dat de situatie tijdelijk is en hoopt dat alles vanzelf weer goed komt. Wanneer er geen spaargeld (meer) is ga je schuiven met de rekeningen. Net zolang totdat dit geen optie meer is en de rekeningen blijven liggen. Je leent misschien wat geld van familie of vrienden. Dan ga je het ene gat met het andere gat vullen. Vervolgens krijg je post van incassobureaus en deurwaarders. En omdat je wel wil betalen, maar geen idee hebt hoe je dit moet doen, besluit je om de post maar niet meer open te maken. Doen alsof het er niet is lijkt nu misschien een oplossing. Toch gaat dit je simpelweg niet helpen. Het stemmetje in je hoofd wordt namelijk steeds luider. En de problemen lossen zich niet als vanzelf op. Sterker nog, ze nemen alleen maar toe. Dus zorg ervoor dat je weet hoe je er financieel voor staat. Maak je post open en communiceer met je schuldeisers, hoe eng je dit misschien ook vindt.
2. Ik kan er niets aan doen, het is niet mijn schuld.
Je bent boos en voelt je machteloos. Er zijn heel veel zaken op je pad gekomen waar je niet voor gekozen hebt. Jij hebt er bijvoorbeeld niet voor gekozen om je baan te verliezen. Jij hebt er niet voor gekozen om ziek te worden. Dat begrijp ik. Je vraagt je nu af waarom jou dit moest overkomen of waarom jou dit is aangedaan. Een ander de schuld geven is dan heel verleidelijk. Ik weet het. Het is alleen weinig effectief. Om de volgende stap te kunnen zetten is het belangrijk dat je accepteert wat je overkomen is. Het is zoals het is. En daarmee bedoel ik niet dat je niet meer boos mag zijn. Wat ik bedoel is dat je jezelf helpt door te focussen op datgene waar je wel invloed op hebt. Namelijk, de manier waarop je nu met de situatie omgaat. Dus neem die verantwoordelijkheid. Accepteer je schuld(en) en maak een plan van aanpak om je financiële situatie te verbeteren. Op die manier komt het moment waarop je het allemaal kunt loslaten steeds dichterbij.
3. Ik ben ontzettend dom wanneer ik mijn problemen niet zelf kan oplossen.
Je schaamt je voor je situatie. Ik kan toch rekenen? Optellen en aftrekken, zo moeilijk is dat toch helemaal niet? Waarom lukt het mij dan niet? Nou, omdat financiële problemen simpelweg weinig met rekenen te maken hebben. Des te meer met emotie en gedrag. Op het moment dat jij je baan verliest, ziek wordt of bijvoorbeeld net een kind hebt gekregen dan heeft dit niet alleen een enorme impact op financieel gebied, maar ook op emotioneel gebied. Niet zo vreemd dus dat jij dan even het overzicht over je financiën kwijt raakt. Hierdoor heb je (bewust of onbewust) keuzes gemaakt die ertoe geleid hebben dat je nu in deze situatie zit. Zie dat niet als een schande. Vraag gewoon om hulp wanneer je dat nodig hebt.
4. Ik kan nooit meer iets leuks doen!
Je hebt angst. Je bent bang om je financiële situatie onder ogen te zien en voor de gevolgen ervan. Je vraagt je af of dit betekent dat je misschien nooit meer iets leuks kunt gaan doen. En dat je niet meer kan genieten van het leven. Begrijpelijk. Maar realiseer je ook, dat je hier niet perse veel geld nodig hebt. En daarnaast, dat een budget geen beperking is. Het geeft je juist de ruimte om je te focussen op die zaken in je leven die voor jou echt belangrijk zijn. Maak eens een lijstje van datgene wat jij echt belangrijk vind. Bedenk je vervolgens hoeveel geld je hiervoor nodig hebt. Je zult waarschijnlijk al snel ontdekken dat de voor jou belangrijkste zaken niet eens met geld te kopen zijn.
5. Mijn kinderen mogen hier niet de dupe van worden!
Je voelt je schuldig. Jij wilt namelijk het allerbeste voor je kinderen. Je wilt absoluut niet dat zij de dupe worden van jouw financiële situatie. Heel begrijpelijk. Je bent immers een goede vader/moeder en wilt niet dat zij iets te kort komen. Probeer eens met wat afstand naar je situatie te kijken en probeer je dan eens in te denken hoe je kinderen de situatie nu ervaren. Wat merken zij van de stress? Van jou vermoeidheid? Je boosheid? En bedenk dan eens wat jou kinderen echt nodig hebben. Is het voor je kinderen niet veel belangrijker dat er weer rust in huis komt? Dat papa of mama weer tijd voor ze heeft en samen met hen kan genieten? Weet waar je je kinderen echt een plezier mee doet. Rust in huis. Een vader/moeder die tijd voor ze heeft en geniet. Doe je kinderen daarom een plezier en zorg dat je weer controle krijgt over je financiën.
Herken jij één of meerdere van bovenstaande overtuigingen? Kies dan NU voor verandering! Want hoe langer jij hiermee wacht, hoe langer het zal duren voordat er een oplossing komt.