In 3 weken je administratie op orde!

JA! Ik ontvang graag GRATIS tabbladen en 3 videolessen.

De 5 meest gemaakte fouten met geld

januari 29, 2016 • Uncategorized

Het hebben van financiële problemen kan iedereen overkomen. Daar ben ik van overtuigd. EN, ik weet ook dat er heel veel dingen zijn die je kunt doen om de kans dat dit jou overkomt, te verkleinen. Daarom heb ik een opsomming voor je gemaakt van de 5 meest gemaakte fouten met geld die ik de afgelopen jaren ben tegengekomen. Want van fouten kun je leren. En hiervoor hoef je ze niet persé eerst zelf te maken. 😉

Fout 1: Je partner alle financiën laten regelen.

Je hebt het al druk genoeg. En je hebt gewoon niet zoveel mijn cijfertjes. Je vindt het saai. Je partner heeft veel meer verstand van financiële zaken. En als je die al niet meer kunt vertrouwen, wie dan nog wel? Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je je niet zou willen bezighouden met je financiële situatie. Ik weet het. Maar echt handig is het natuurlijk niet. En dat besef je eigenlijk ook wel. Je weet dat er een mogelijkheid bestaat dat je er ooit alleen voor komt te staan. Bijvoorbeeld wanneer je partner ziek wordt, bij je weg gaat of overlijdt. Maar daar sta je gewoon liever niet teveel bij stil. Toch wil ik je vragen dit eens te doen. Omdat ik weet dat wanneer deze situatie zich wel voor doet, je echt wel iets anders aan je hoofd hebt dan alles tot aan de bodem toe te moeten uitzoeken. Zorg daarom dat je overzicht hebt. Dat je niet alleen weet wat je inkomsten en uitgaven zijn, maar ook bijvoorbeeld welke bankrekeningen en welke verzekeringen jullie hebben. Hiermee kun je jezelf een hoop ellende besparen. Maar dat niet alleen. Het voelt ook gewoon goed om het heft in eigen hand te kunnen nemen.

Fout 2: Te veel geld uitgeven.

Dat klinkt heel logisch. En dat is het ook. Wanneer je meer geld uitgeeft dan dat er binnenkomt kom je financieel in de problemen. Dat begrijp je best. En toch gebeurt het. De voornaamste reden hiervoor is dat je geen overzicht hebt. Je merkt aan het einde van de maand wel dat je geld tekort komt, maar hebt geen idee waar het nu precies gebleven is. Houd daarom eens al uitgaven bij. In een kasboekje of via een app. Je zult merken dat het bijhouden van je uitgaven alleen al, ervoor zorgt dat je bewuster met geld omgaat. En wanneer je weet waar je geld blijft, krijg je direct meer inzicht in je mogelijkheden om te besparen.

shutterstock_82394530

Fout 3: Te weinig geld uitgeven.

Kan dat ook? Jazeker! Besparen lijkt zo gemakkelijk. Gewoon op zoek gaan naar de goedkoopste optie. Toch is dit niet altijd de beste oplossing. Bijvoorbeeld; € 100,- uitgeven aan een tweedehands wasmachine die vervolgens na een week stuk gaat is toch zonde van het geld. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat € 100,- je maximale budget is voor de aanschaf van een wasmachine. Maar mocht je meer geld tot je beschikking hebben, ga dan zeker op onderzoek uit. Laat je niet alleen leiden door de laagste prijs maar kijk bijvoorbeeld ook naar kwaliteit, energieverbruik en levensduur.

Fout 4: Tekenen voor iets dat je niet begrijpt.

Of het nu gaat om beleggingen, een contract of een overeenkomst voor een lening. Veelal staan deze vol met termen die je niet dagelijks gebruikt. Het is daarom niet raar wanneer je ergens de betekenis niet van weet. Sta je op het punt om iets te ondertekenen waarin iets staat die je niet begrijpt? Geef dit dan aan en vraag om uitleg. Dat is echt niet dom. Begrijp je het na de uitleg nog steeds niet? Teken dan niet! Vraag bedenktijd en overleg met iemand die je vertrouwt en die wel weet hoe het zit.

Fout 5: Tegelijkertijd sparen en in het rood staan.

Elke maand automatisch sparen is een aanrader. Maar niet wanneer dit betekent dat je hierdoor elke maand rood staat. Rood staan kost namelijk geld. Veel meer geld dan je krijgt voor je spaargeld. De rente voor roodstaan is zo’n 15%. Terwijl je momenteel blij mag zijn met 1% rente op je spaargeld. Een gespaarde € 1000,- levert je dan jaarlijks € 10 op. Terwijl € 1000,- roodstaan je jaarlijks € 150,- kost. Veel hè? Wist je dat niet? Zo vreemd is dat niet. Banken betalen over het algemeen de rente op je spaarrekening jaarlijks uit terwijl de rente over je roodstand maandelijks geïncasseerd wordt. En dat doen zij dus niet voor niets…

 


4 reacties op “De 5 meest gemaakte fouten met geld

 1. Monique schreef:

  Fijn om te lezen

 2. arianne schreef:

  Leuke tips, bedankt !

  1. admin schreef:

   Graag gedaan, Arianne. Fijn dat je er iets aan hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.